De basis van samenwerken
Professioneel samenwerken kenmerkt zich door gericht te zijn op het leveren van een goed resultaat met je team, en tegelijk veel zorg te hebben voor de onderlinge relaties.
Het is belangrijk dat er een veilig klimaat is waarin iedereen aanspreekbaar is op zijn functie. Niet aanspreekbaar zijn op je functie maakt samenwerken namelijk erg lastig want:
- Teamleden vatten feedback dan té persoonlijk op. Daardoor is het lastig de feedback objectief te bekijken en ter harte te nemen.
- De teamleden en leidinggevenden zullen uiteindelijk stoppen met feedback geven aan elkaar omdat er te defensief op de feedback gereageerd wordt.
- Er wordt meer óver elkaar gesproken dan mét elkaar wat het gevoel van onveiligheid alleen maar versterkt.
- Teamleden kunnen zich (om feedback te voorkomen) over-verantwoordelijk gaan voelen, en geven daardoor taken niet meer uit handen. Stress en burn-out ligt dan op de loer.
Onduidelijke functieomschrijvingen
Bij teams waar het niet lekker loopt kan er onduidelijkheid zijn over de functieomschrijvingen. Deze ontbreekt of is te vaag of te algemeen gesteld.
Een goede functiebeschrijving zegt iets over de taken, de verantwoordelijkheden en de eventuele bevoegdheden.
Als de functiebeschrijving onvoldoende of onduidelijk geformuleerd is weet je als teamlid eigenlijk niet wat er van je verwacht wordt en weten de teamleden onderling ook niet wat ze van jouw kunnen verwachten. Je weet dan niet waar je aan toe bent, en ook niet meer waar een ieder voor verantwoordelijk is.
De besluitvorming vraagt ook aandacht. Welke vorm van besluitvorming het team hanteert (hiërarchisch, volledige consensus of democratisch) is niet zo van belang, maar wel of de wijze van besluitvorming duidelijk en geaccepteerd is voor iedereen.
Het team kan anders verzanden in ellenlange vergaderingen zonder duidelijke uitkomst. Agendapunten blijven dan maandenlang op de agenda staan, en/of worden steeds doorgeschoven.
Goed functionerende
teams
- zijn in staat om elkaar onderling scherp te houden en aan te spreken vanuit de rol die ieder in het team heeft.
- kunnen open en vrij met elkaar in gesprek over verbeteringen, omdat dit niet persoonlijk wordt genomen maar op de uitvoering van de taken gericht is.
- kunnen de teamleden reflecteren op hun eigen functioneren en nemen hiervoor ook verantwoordelijkheid.
- voelen alle teamleden zich verantwoordelijk voor het behalen van de gezamenlijke teamdoelen en helpen elkaar daarbij.
- er worden vragen aan elkaar gesteld vanuit belangstelling en inleving.
- de sfeer en samenwerking zijn veilig.
Minder goed functionerende teams
In minder of niet goed functionerende teams is het precies tegenovergesteld.
- De sfeer voelt gespannen en onveilig, teamleden opereren voorzichtig en omslachtig ten aanzien van elkaar.
- Elkaar scherp houden, elkaar aanspreken of feedback geven is een ramp omdat teamleden zich te snel aangevallen voelen of de feedback persoonlijk opvatten.
- De communicatie bestaat voornamelijk uit actie-reactie patronen, de een zegt iets, de ander reageert onmiddellijk zonder echt te luisteren.
- Er is niet of nauwelijks sprake van reflectie op het eigen functioneren of aandeel in de relatie en men vind het lastig om zich in een ander teamlid in te leven.
- De sfeer is beladen en onveilig.
Hoe wordt jouw team een goed functionerend team?
01
Train teamleden in de vaardigheden die ze nodig hebben om professioneel te kunnen samen werken. Denk hierbij aan communicatieve vaardigheden, vergadertechnieken, gesprekstechnieken, en zeker ook Reflecteren.
02
Train en begeleid de teamleden erin dat ze het onderscheid blijven maken tussen zichzelf en de functie die ze uitvoeren. Wil je professioneel samenwerken dan is het een voorwaarde dat je op je functie aanspreekbaar bent. Vat je aanwijzingen, suggesties of verbetervoorstellen persoonlijk op dan kan er een onveilige sfeer ontstaan waarin men elkaar niet (meer) durft aan te spreken. De communicatie wordt dan indirect.
03
Leer elkaar kennen. Wees nieuwsgierig naar elkaar. En leer comfortabel te worden met onderlinge verschillen. Teamleden die elkaar kennen, kunnen meer van elkaar hebben en staan meer open voor elkaars feedback.
Verschil van inzicht of verschil in werkwijze en persoonlijkheid zal er altijd zijn. Als dit bewust of onbewust ongemak oplevert heeft dit invloed op de samenwerking.

Doelgericht
Communicatie
Creatieve Inspiratie
Team Academie Organisatie development
Stationsweg 70
7941 HG Meppel
kvk: 73451134 Noordam & Van den Brink
Noordam & van den Brink is opgenomen in het Register Instellingen met Team Academie omdat we voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs.