Loop jij soms op eieren?

Een van de trainingen die we in 2023 het meest hebben gegeven is de training omgaan met feedback en professioneel omgaan met verschillen in je team.
In beide trainingen is de kern een gezonde relatie met je werk ontwikkelen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Je werk niet al te persoonlijk nemen helpt hierbij. Dat wil niet zeggen dat je geen passie voor je werk kunt hebben, integendeel. Maar het stelt je wel in staat om professioneel met uitdagingen om te gaan zonder dat je hieraan je eigenwaarde koppelt.

Toch heeft het persoonlijk nemen van je werk ook positieve punten die we vaak helemaal niet kwijt willen. Bijvoorbeeld de persoonlijke passie die we voelen voor ons werk, waardoor we beter presteren en net die paar stappen extra doen. Niet voor niets staat in de meeste vacature teksten dat men op zoek is naar ‘een ENTHOUSIASTE medewerker met PASSIE voor het vak’. De successen die we daardoor behalen geven ook heel veel voldoening, ze zijn immers direct verbonden aan onszelf als individu.

Maar er is ook een andere kant.
Als je je werk te persoonlijk neemt kan dat ook leiden tot verhoogde stress of druk. Mislukkingen of kritiek ervaar je dan als een persoonlijke afwijzing. We reageren daarop vaak door nog harder te werken en nog meer ons best doen. Je werk-privé balans kan daardoor behoorlijk in de knel komen. Afstand nemen van je werk is dan sowieso lastig omdat je werk te nauw verbonden is met je identiteit. Opmerkingen over werk en werkwijze zal je dan al snel als een persoonlijke aanval ervaren.

Het gevolg daarvan is dat je teamgenoten of leidinggevenden op eieren gaan lopen en heel voorzichtig worden met hun communicatie richting jou. Ze willen je immers niet kwetsen. Samenwerken met elkaar wordt dan best lastig.

Zelfreflectie en Groei
Het vermogen om werk niet persoonlijk te nemen opent de deur naar zelfreflectie en groei. Het is een investering in emotionele veerkracht, objectiviteit en een gezonde werkmentaliteit. In de training werken we zowel aan het inzicht, aan de bestaande patronen in het team, en aan de vaardigheden om hierin persoonlijk en als team te ontwikkelen.

 

Deze website maakt gebruikt van Cookies voor analytische gegevens van onze bezoekers. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid en privacy.