Is een discussie in je team direct een gevecht?

Ik houd van discussiëren. Dat deed ik vroeger al. Als student boog ik me samen met een vriend over Mintzberg’s ‘Structure in fives’ en leerde ik enorm veel van het bediscussiëren van alle voor- en tegens van de modellen in zijn boek.
Voor mijn leerstijl super effectief. En hoe verhit de discussies ook waren, het vrat nooit in. We dronken daarna bier, dansten op een plaat van Dr. Alban en zwaaiden elkaar vrolijk uit. Even goede vrienden, ook al stonden we soms lijnrecht tegenover elkaar.
 
Vandaag de dag komen we niet zo vaak meer in een goede discussie terecht. En ook in teams zien we het niet zo veel meer.
Als er al eens een voorzichtige aanzet tot een discussie is, dan wordt deze even vaak weer vakkundig in de kiem gesmoord met ‘ja maar, dat is jouw mening’, of met een schouderophalend ‘tja, iedereen is verschillend, toch?’
 
Discussie-ontwijkend gedrag. Daar zijn we wel heel goed in geworden. Wellicht om te voorkomen in een discussies te geraken die ongemakkelijk kan worden. Of die in no time uit de bocht vliegt qua intensiteit. Die discussies zien we veel in talkshows, maar ook in familie of vriendenkring. Het is al snel zwart- wit. Je bent tegen of voor. De kunst van het discussiëren zijn we daardoor een beetje verleerd, lijkt het.
 
Een goede discussie is een uitwisseling van gedachten (van Dale: dis·cus·sie (de; v; meervoud: discussies) 1 uitwisseling van gedachten, meningen: in discussie gaan met iemand.; ter discussie staan, niet vaststaan, onderwerp van gedachtewisseling zijn).
Niet meer, niet minder.
 
Je hoeft in een discussie niet te overtuigen, en ook niet overtuigd te worden. Een goede discussie kan je blik wel verruimen. Je inzichten geven die je eerder niet zag. Hoe mooi zou het zijn als we de kunst van het discussiëren weer terug kunnen brengen in ons leven en op de werkvloer. Dat we kunnen zien dat een andere zienswijze, een andere mening geenszins een aanval is op jou persoonlijk, maar dat het gewoon een uitwisseling is van gedachten.
 
Kun jij nog oprecht nieuwsgierig zijn naar de mening van iemand anders? Hoe iemand tot zijn of haar standpunten is gekomen? Waarom iemand zich ergens druk over maakt, of juist niet? Super interessant toch? Misschien steken we nog wat op van elkaar.
En zo niet, dan hebben we in ieder geval een goed gesprek gehad. Even goede vrienden!
Deze website maakt gebruikt van Cookies voor analytische gegevens van onze bezoekers. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid en privacy.