Ons aanbod speciaal voor de bibliotheek

In 2010 ging de bibliotheek Haren als eerste over op het Groningse Retailconcept. Terwijl het bouwstof nog op ons neer dwarrelde, trainden wij het team in klantgericht werken en het frontaal displayen van de boeken (met de mooie voorkant in het zicht ipv met de rug).

Sindsdien hebben we vele bibliotheken van binnen gezien. En dat doen we nog steeds, met veel plezier.

Hieronder vind je ons aanbod speciaal voor de bibliotheek.

Ons aanbod speciaal voor de bibliotheek

Training Team communicatie

Samenwerken kan uitdagend zijn. Zeker omdat iedereen verschillend is. Qua karakter, in de manier van werken, en in hoeveel ervaring iemand al heeft. 
We komen vaak in bibliotheekteams waar bepaalde zaken niet zo makkelijk meer bespreekbaar zijn. Omdat men elkaar niet wil kwetsen, of omdat er over en weer aannames worden gedaan. 

Wij brengen het gesprek weer terug in het team. Zodat er open en veilig met elkaar gecommuniceerd kan worden, ook over zaken die wat gevoelig kunnen liggen. Denk bijvoorbeeld aan de invulling van de roosters of de vakantie planning. Of bijvoorbeeld het geven van feedback over de werkwijze en de omgang met elkaar. 

In deze training werk je met het team aan een stabiele en veilige omgeving waarin werk, werkwijze en samenwerking weer vrijelijk met elkaar besproken kan worden.  

 

“Wij zijn heel erg blij met jullie training! We hebben zelfs al vele aspecten ervan in de praktijk gebracht en het werkt. Zo mooi om te zien en te ervaren hoe ‘simpel’ het eigenlijk is”.
Teamleider Mamamini (kringloopwinkel Groningen)

“Ik vond het een verhelderende invalshoek en een mooie bewustwording. Hier heb ik echt wat aan en het scheelt me vele slapeloze nachten. Dank!”
Deelnemer bibliotheek Deventer

Lees meer

Workshop Omgaan met verandering

Bibliotheken zijn volop in ontwikkeling naar maatschappelijke educatieve bibliotheken. Dat betekent veel veranderingen, veelal opgelegd vanuit de organisatie. Veranderen geeft (bijna) altijd gedoe. Mensen worden er door verrast, schikken ervan, en houden de boel liever bij het oude.
 
Deze workshop geeft de medewerkers en/of vrijwilligers (en ook hun begeleiders) inzicht in emoties die kunnen spelen bij verandering, en hoe je hier samen mee om kunt gaan.
Als begeleider krijg je tips hoe je dit proces in goede banen kunt leiden. Als medewerker/vrijwilliger krijg je inzicht waarom het toch zo lastig voelt en hoe je het makkelijker voor jezelf kunt maken om met veranderingen om te gaan.
 
Dit is een interactieve workshop waarin we werken met demonstratie-theater: veilig, grappig en laagdrempelig. Het opent het gesprek over de verandering.
Deze workshop kan ook als een onderdeel van een breder programma ingezet worden.
 
 
“Super! Je gaat anders naar bepaalde zaken kijken en daardoor je collega’s beter begrijpen. Acteerwerk was geloofwaardig en goed ‘nagedaan’ hoe het in de praktijk dan gaat. Veel inzichten gegeven”.
Deelnemer workshop Veranderkracht
Lees meer

Training profilering dBoS

De leesconsulent vertegenwoordigt de bibliotheek op en in de scholen. Dit houdt in dat de leesconsulent veelal zelfstandig werkt met de nodige inhoudelijke ondersteuning en materialen vanuit de bibliotheek.
De leesconsulent is inhoudelijk goed op de hoogte om het doel van dBoS te realiseren: het vergroten van het leesplezier bij kinderen. Daarnaast wordt er verwacht dat de leesconsulent zich met enthousiasme presenteert, kansen hoort voor dBoS en de bibliotheken, en zich bewustzijn is van zijn/haar uitstraling: Hoe je je op een school presenteert, hoe zichtbaar je bent, je aanwezigheid bij vergaderen, presentaties in de groepen of in diverse (soms lastige) gesprekken met andere betrokkenen.
 
Er staan in deze training drie onderwerpen centraal:
1) het hebben van een zelfbewuste en proactieve houding,
2) profileringstechnieken en
3) gesprekstechnieken.
 
Deze training is opgezet om de leesconsulenten te ondersteunen. Voornamelijk zodat men zich prettig en zelfverzekerd voelt op de scholen en met (nog meer) zelfvertrouwen hun werk kunnen doen.
Let wel: deze training gaat met name in op het gedrag (relatie en communicatie), en niet op het inhoudelijke gedeelte van de functie.
 
“Ik heb handige en bruikbare tips gekregen hoe ik zoveel mogelijk kan aansluiten bij mijn scholen en ben me meer bewuster van mijn doelen. Het is ook fijn om te oefenen en te proberen. De aanvullende theorie erachter is ook prettig”.
Deelnemer Veluwse bibliotheken
 
“Belang van netvliesmarketing, wat een inzicht! En niet zo hard proberen de ander te overtuigen van mijn verhaal maar opletten of ik nog steeds de interesse heb van degene waarmee ik in gesprek ben”.
Deelnemer Veluwse bibliotheken
Mail voor meer info

Training Begeleiden van vrijwilligers

Vrijwilligers zijn belangrijk voor de bibliotheek. Zij zijn een cruciale schakel tussen de bibliotheek en de klant. Vaak zijn ze ook het eerste aanspreekpunt én het visitekaartje.

Het begeleiden van vrijwilligers kan best een uitdaging zijn. Je wilt ze immers goed inwerken en scherp houden op de doelstellingen van de bibliotheek, en tegelijk koester je ze en wil je niemand overvragen. Als begeleider van vrijwilligers balanceer je voortdurend in dit krachtenveld.

Deze training is een basistraining die bestaat uit drie onderdelen, te weten:

 • Het motiveren van vrijwilligers,
 • De dagelijkse begeleiding,
 • Je eigen begeleidersrol en hoe je blijft staan in het krachtenveld.

“Veel handvatten gekregen in begeleiding met vrijwilligers, lekker praktisch en inspirerend. De opzet en interactieve vorm van de training heeft daar absoluut aan bijgedragen”.
Deelnemer OBA

Mail voor meer info

Workshop
Het aanbod op de kaart

De bibliotheek heeft een breed aanbod van diensten en producten.
Klanten zijn vaak niet op de hoogte van dit aanbod. In deze workshop gaan we in op hoe je dit aanbod op een leuke en laagdrempelige manier onder de aandacht brengt van de klant. Uiteraard is een goed klantcontact de basis om überhaupt de klant te kunnen verrijken met de mooie producten van de bibliotheek.

Deze workshop is geschikt voor vrijwilligers maar ook voor bibliotheekteams. Onderwerpen zijn:
– Profilering en het activeren van de ‘interessetrechter’,
– Haakjes in een gesprek met de klant horen en hier op inspelen
– Benaderen en enthousiasmeren van de klant.

De situaties die we laten zien zijn gericht op het aanbieden van het aanbod en de daarbij behorende technieken. Daarnaast laten we zien hoe je kunt omgaan met verschillende reacties die klanten kunnen geven.

“Mijn eerste gedachte was ‘ik ben toch geen verkoper!’.
Nu denk ik: ‘Zonde! Ons aanbod is allemaal gratis, we moeten de klanten hier veel meer op attenderen. Babette en Annemarie brengen het met humor en geven veel voorbeelden. En geen rollenspel! Zij wel, maar wij niet en dat is erg fijn”.
Vrijwilliger bibliotheek Winschoten

“Er zijn zoveel producten en diensten in de bibliotheek! Dat wist ik niet. Doordat het op een leuke en luchtige manier gebracht wordt, onthoud ik het beter. Het is zonde dat klanten hier nog zo weinig over weten!”.
Vrijwilliger Bibliotheek Hoogezand

Mail voor meer info

Workshop In contact met je klant voor vrijwilligers Publieksdienst

Het gaat in deze workshop vooral om de contacttijd met de klant. De vrijwilliger heeft een belangrijke rol in de publiekdienst, namelijk de rol van gastvrouw/-heer.
De gastvrouw/-heer is immers vaak het eerste contact wat de klant heeft en in die zin het visitekaartje.
Onderwerpen in deze workshop stemmen we af op de betreffende bibliotheek, maar kunnen zijn:

 • zichtbaarheid,
 • de klant positief beïnvloeden dmv je eigen houding en gedrag,
 • positief taalgebruik,
 • afstemmen op de klant in het gesprek en
 • grenzen aan het klantcontact: hoe ga je professioneel om met sluitingstijden, te grote vragen, ongepast gedrag van klanten, etc.

Wij hebben ook veel voorkomende situaties uit de bibliotheek achter de hand. De workshop is praktisch en direct toepasbaar door de vele handige tips die we geven.

Mail voor meer info

Workshop Display

Boeken die met de voorkant worden gepresenteerd worden bewezen meer uitgeleend dan de boeken die op alfabet in de kasten staan. In deze workshop nemen we het team mee in het aantrekkelijker presenteren van de boeken en andere materialen.

In het eerste deel van deze workshop geven we inzicht in het idee en de filosofie achter de frontale display, zodat deelnemers de uitgangspunten van het displayen begrijpen. Dat zorgt ervoor dat ze later, als ze zelf aan het displayen zijn, makkelijker passende besluiten kunnen nemen. We gaan hierbij in op het waarom, het doel en de uitgangspunten. We ondersteunen de theorie met diverse foto’s van zowel goede als minder geslaagde displays.

In het tweede deel stropen we de mouwen op en gaan we met elkaar ook praktisch aan de slag. Doen is immers de beste manier van leren. We richten zowel kasten als tafels in volgens de net aangeleerde principes. Na afloop evalueren we en sturen eventueel nog bij.

We werken in de bibliotheek zelf, het liefst buiten de openingstijden. 

 “Ik zette zonder nadenken de boeken neer omdat het moest. Maar nu begrijp ik veel meer de redenen erachter en zie ook hoe ik er mee kan spelen. Erg leuk. Ik vind het ook veel mooier (en soms onhandig als ik een specifiek boek zoek :)”.
Deelnemer ROC Midden Friesland

Mail voor meer info

Vrijwilligers academie

In de provincie Groningen en Drenthe zijn wij onderdeel van de Vrijwilligersacademie voor Bibliotheken. Iedere vrijwilliger wordt 2 losse middagen door ons getraind. 
In de ochtend is er een inhoudelijk programma. Er wordt dan veel verteld over de organisatie, de bibliotheeksystemen en de verschillende programma lijnen. Vervolgens maken wij ze wegwijs in klantcontact en de producten en diensten. In de eerste plaats om de vrijwilligers hier kennis mee te laten maken, en ook om ze te motiveren de klanten hierop te attenderen. Zonder te pushen uiteraard!
De vrijwilligers zijn heel enthousiast over de training. 

Voor onze 500 vrijwilligers hebben we een academie opgericht. Het praktijkgedeelte is voor rekening van Babette en Annemarie: klant benadering, klantlezen en profileren van de bibliotheek. Vol enthousiasme en gedrevenheid geven ze nieuwe verhelderende inzichten. Vanuit onze vrijwilligers zijn er enkel positieve berichten! Wij bevelen ze van harte aan.

Mail voor meer info

Klanten over onze bibliotheek trajecten

De voorbeelden en rollenspellen waren zo herkenbaar en ze werden in een veilige setting gedaan. Iedereen herkende zichzelf en begreep hoe het ook anders kan. We werden ons bewust van het effect van gedrag zonder dat iets goed of fout was.
Als ik aan de trainingen terugdenk, denk ik aan enthousiasme, een veilig gevoel en enthousiaste en blije cursisten.

Ik ben buitengewoon verrast door hun inlevingsvermogen en kennis van de situatie. Inhoudelijk zijn ze heel goed voorbereid!
Ze zijn enthousiast, kundig, vernieuwend, grappig, motiverend.

Ze laten mensen in hun waarde en zijn geen geoliede machine die enkel aan ons wil opdringen waar ze zélf goed in zijn. Ze luisteren waar de uitdagingen zitten en spelen daar vakkundig op in.

Bibliotheken waar we voor werk(t)en

Groningen

 • Biblionet Groningen | Alle bibliotheken in de provincie Groningen
 • Biblionet Groningen | Vrijwilligers Academie
 • Bibliotheek Winschoten
 • Mediatheek Hanze hogeschool Groningen
 • Forum bibliotheken | Vestigingen Haren, Lewenborg, Ten Boer, Beijum, Selwerd, de Wijert, Vinkhuizen, Hoogkerk.

Friesland

 • Bibliotheek Noord Frylán
 • Bibliotheek Mar en Fean
 • Bibliotheek Leeuwarden
 • WestFriese bibliotheken
 • ROC Friese Poort | Informatiedienstverlening in de nieuwe bibliotheek

Drenthe

 • Biblionet Drenthe | Westerveld, Midden-Drenthe, Aa & Hunze, Borger-Odoorn, Noordenveld, Tynaarlo, Meppel, De Wolden
 • Biblionet Drenthe | Vrijwilligers Academie
 • Bibliotheek Emmen
 • Bibliotheek Hoogeveen
 • De nieuwe Kolk, Assen

Overijssel

 • Bibliotheek Enschede
 • Bibliotheek Deventer
 • Bibliotheek Salland
 • Bibliotheek Rijssen-Holten
 • Rijnbrink | Bibliotheek Campus
 • Mediacentrum Windesheim Zwolle

Gelderland

 • WUR | Wageningen University & Research
 • Bibliotheek Wageningen
 • Bibliotheek Barneveld
 • Bibliotheek Nijkerk
 • Rozet (Arnhem)
 • Bibliotheek Gelderland Zuid | Lingewaard
 • BIJ (Berken&IJssel) de bieb | Lochem, Zutphen, Brummen, Voorst
 • Bibliotheek Noord-Veluwe
 • Bibliotheek NoordWest Veluwe | Harderwijk, Ermelo, Putten, Nunspeet, Elspeet

Utrecht

 • Bibliotheek Utrecht
 • De tweede verdieping (Nieuwegein)
 • Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen
 • Bibliotheek het Groene Hart | Oudewater
 • ROC Midden Nederland | Informatiedienstverlening in de nieuwe Bibliotheek

Noord-Holland

 • OBA (Amsterdam)
 • Bibliotheek Waterland | Purmerend, Beemster, Landsmeer
 • Bibliotheek IJmond Noord | Beverwijk, Heemskerk
 • Kopgroep Bibliotheken | Den Helder

Zuid-Holland

 • Koninklijke Bibliotheek Den Haag
 • Bibliotheek Rotterdam
 • Bibliotheek Katwijk
 • Bibliotheek aan de Vliet | Voorburg, Leidschendam, Rijswijk
 • Bibliotheek Oostland
 • Bibliotheek Rotterdam

Brabant

 • BHIC, Brabants Historisch Informatie Centrum
 • Vrijwilligers aan Zet

Flevoland

 • Flevomeer bibliotheken | Dronten, Lelystad, Harderwijk, Zeewolde, Urk, Biddinghuizen, Noordoostpolder, Swifterbant

Zeeland

 • Bibliotheek Oosterschelde

Limburg

 

Nieuwsbrief

We gaan je niet spammen, maar blijven wel graag in contact. Wil je af en toe een update, of denk je ‘dit wil ik onthouden voor later?’

Blogs die we schreven

Doelgericht
Communicatie
Creatieve Inspiratie

Team Academie
Stationsweg 70,
7941 HG Meppel
Telefoon:
06 – 21285743 (Annemarie Noordam)
06 – 20537322 (Babette van den Brink)

kvk: 73451134 Noordam & Van den Brink

Noordam & van den Brink is opgenomen in het Register Instellingen met Team Academie omdat we voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs.