Trainingsprogramma Bewust communiceren in teams

Openlijk en vrijelijk in gesprek gaan over werk en werkwijze klinkt mooi, maar vraagt nogal wat van de teamleden. Een open houding bijvoorbeeld. Zodra iemand defensief, emotioneel, heftig of niet reageert op communicatie, is de neiging om te stoppen met communiceren. Of het escaleert de situatie wat het begin kan zijn van een onplezierige sfeer. 
 
In dit trainingsprogramma ontwikkel je met je team verschillende  vaardigheden en zienswijzen om openlijk en vrijelijk te communiceren over samenwerking, werk en werkwijze. 
 
Het individu in het team
Bewust communiceren begint met een open houding en met de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen aandeel in de communicatie. Door te reflecteren op jezelf kun je zien wat je stuurt in je communicatie en in je reactie naar de ander. 
Reflecteren stelt je in staat om bewust te worden van je gedachten, gevoelens en oordelen, zónder daar weer over te oordelen.
 
Door deze bewustwording van je persoonlijke binnenwereld kun je effectiever communiceren met anderen en sta je meer open voor feedback en suggesties. Je neemt de opmerkingen van anderen dan ook niet meer zo snel persoonlijk. Dat geeft een hoop rust in de onderlinge communicatie en ook lastige onderwerpen worden hierdoor gemakkelijker bespreekbaar. 
 
Samenwerken
Niet alleen je eigen reflecties hebben invloed op de samenwerking, maar ook de patronen die er in de loop van de tijd zijn ontstaan in het team heeft invloed. Denk daarbij ook aan de mate van afhankelijkheid. Wat als je voor de voortgang van je werk afhankelijk bent van iemand die (in jouw ogen) de kantjes er van af loopt? Laat je dit gaan vanwege de goede vrede, of ga je het zelf oplossen door (nog) harder te werken? Of… kun je erover in gesprek met elkaar zonder dat dit invreet of lastig is?
Wij gaan voor het laatste. 
 
Dit trainingsprogramma tilt de onderlinge communicatie in jouw team naar een hoger niveau omdat het ieder teamlid in staat stelt om communicatie, feedback en meningen van anderen professioneel te benaderen. 
 
Resultaten van dit trainingsprogramma zijn onder andere:
  • een veiligere werk en teamomgeving,
  • weer kunnen leren en ontwikkelen van en met elkaar,
  • een klimaat waarin risico’s worden genomen en fouten worden gebruikt om van te leren met elkaar,
  • een verbeterde samenwerking doordat ook moeilijke onderwerpen gemakkelijker bespreekbaar worden.
We integreren inzichten uit de systeemtheorie en de organisatiepsychologie in onze interventies.
 
Dit programma varieert van 1 tot 3 dagen, afhankelijk van de vraagstukken die spelen in het team. Daarvoor gaan we graag met je aan tafel om de trainingsvraag te verduidelijken.
Door praten hierover?

Bezoekadres en trainingslocatie

Bezoekadres:
Stationsweg 70, 7941 HG Meppel

Ons kantoor en trainingsruimte zit in het historische stationsgebouw van Meppel. De trein uit Groningen, Leeuwarden, Zwolle ‘en zo verder’ stopt direct onder ons kantoor. Met de auto kan ook, gratis parkeren op de P+R.  

TEAM ACADEMIE

Bezoekadres:
Stationsweg 70, 7941 HG Meppel
Telefoon:
06 – 21285743 (Annemarie Noordam)
06 – 20537322 (Babette van den Brink)

kvk: 73451134 Noordam & Van den Brink

Noordam & van den Brink is opgenomen in het Register Instellingen met Team Academie omdat we voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Daarom bieden we onze trainingen BTW vrij aan.