Een aantal jaar geleden zijn we bewust gestopt met het geven van traditionele feedbacktrainingen.
In de praktijk zagen we onvoldoende resultaat. Het werkte gewoon niet en we wilden weten waarom.
We hebben toen veel onderzoek gedaan en gesprekken gevoerd om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat we het moesten omdraaien. En dat blijkt wel te werken.
Niet het geven van feedback maar het ontvangen ervan verdient de aandacht.
We zien veel teams in relationele beroepen. Beroepen waarbij de output niet direct meetbaar is. In deze cultuur-, zorg-, onderwijs-, en welzijn teams wordt over het algemeen heel zorgvuldig en voorzichtig omgegaan met feedback.
Veel blijft onder de tafel of zelfs onder het tapijt.
Het gevolg van die voorzichtigheid kan zijn dat men zaken niet meer met elkaar bespreekt maar het wel op een andere manier gaat ‘regelen’. Bijvoorbeeld door óver elkaar te praten i.p.v. met elkaar. Of door achter iemands rug zaken te veranderen i.p.v. te overleggen.
De oorzaak van deze ‘voorzichtige’ sfeer zit vaak in de manier waarop mensen reageren op feedback. Defensief, verdrietig, gepikeerd, of aanvallend.
Tja, als feedbackgever denk je dan wel twee keer na: ‘Waarom zou ik nog iets zeggen’? En dat is zonde.
Daarom besteden wij juist aandacht aan de ontvangende kant van feedback. Door te leren om opmerkingen en feedback niet op jezelf als mens te betrekken, maar het binnen de context van werk en rollen te houden.
Wil je weten hoe?
Lees hier meer over het Teamcoach traject