Veranderen in een patiëntorganisatie

Annemarie stond op een interessant en leuk congres van PGOsupport. PGO Support bevordert patiëntenparticipatie, door informeren, adviseren, trainen, coachen en intervisie. In hun nieuwsbrief schreven ze er een mooi stuk over ons.

Verandering en weerstand
Bij de stand van Annemarie Noordam liggen kaartjes op tafel, in een u-vorm. Op het ene kaartje staat ‘boos’, op de ander ‘weerstand.’ Op weer een ander kaartje staat ‘mechanische acceptatie’ en de boog eindigt met een kaartje met ‘acceptatie.’
Waar kijken we naar? “Je kijkt naar de verandercurve. Ik gebruik die kaartjes bij de trainingen die ik geef op het gebied van veranderingen in een organisatie. ”Bij veranderingen is er vaak weerstand, vertelt Annemarie. Veranderen vraagt tijd en die is schaars, zeggen mensen. Voor degene die de veranderingen moet doorvoeren of wil doorvoeren is die weerstand dan weer frustrerend’, zegt ze. ‘Zo kom je als organisatie, of je nou een patiëntenorganisatie bent of een grote professionele organisatie, in een negatieve spiraal terecht. Of zelfs in een impasse.’

Annemarie en haar partner Babette van den Brink geven aan de hand van rollenspellen inzicht in de veel voorkomende reacties en emoties. De veranderaar leert omgaan met die emoties. “Wij doen die rollenspellen, niet degene die aan de training mee doet. Dat durven mensen soms niet. Wij beelden de rollen uit.” Het begeleiden van verandering vraagt aandacht en tijd van de veranderaar, maar ook van een team. “Ik had hier net een patiëntenorganisatie aan tafel die een heel ander systeem wil implementeren. Maar mensen uit het team zeggen dan: ja, maar het oude systeem was beter! Waarom moeten we dit doen?” En dus…wat doe je dan?

De teksten die in de rollenspellen worden gebruikt, komen van de deelnemers zelf. “Mensen zeggen naderhand: het heeft me zo geraakt. Wat doen jullie dit goed. Ze hebben dan vaak niet door dat ze de woorden zelf hebben aangeleverd.”
Meestal krijgt Annemarie achteraf pas te horen dat deelnemers erg zijn geraakt. “Ze herkennen zichzelf.” Een vrouw, die de cursus heeft gedaan, komt even bij de tafel staan. Of ze er wat aan gehad. “Zeker”, zegt ze lachend, “alles is nu opgelost!”

Hartelijke groeten,
Annemarie Noordam & Babette van den Brink

 

Deze website maakt gebruikt van Cookies voor analytische gegevens van onze bezoekers. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid en privacy.