We hoorden dat jullie het heel leuk doen

Een blog over verwachtingen

We geven voor een hogeschool regelmatig de training Veranderkracht. Een training die gaat over de emoties die kunnen spelen bij opgelegde verandering. Een fijn onderwerp, want het is vaak heel herkenbaar voor de deelnemers.
De deelnemers van de afgelopen editie zijn eerder dit jaar naar een bijeenkomst geweest waar veel oud-deelnemers waren. ‘Die training was echt super leuk’, ‘we hebben heel erg gelachen’, en ‘ze doen het heel leuk!’, hoorden ze daar. Je begrijpt, de verwachtingen liggen hoog.

Fijn natuurlijk dat ze door de verhalen gemotiveerd werden om zich op te geven voor onze training. Mond-tot-mond blijft de beste reclame.
Voor ons is het echter hard werken om de verwachtingen waar te maken. Voor je het weet doe je je best om leuk en grappig te zijn. Wat uiteraard helemaal niet werkt.

Wat we wel deden? De verwachtingen bijstellen. De lat met elkaar wat lager leggen.
Maar vooral ‘bij onszelf blijven’. Het is heel verleidelijk en gemakkelijk om mee te gaan in de verwachting van anderen.
Voor je het weet vul je je rol in zoals jij dénkt dat het hoort, of zoals je dénkt dat het van je verwacht wordt. Daarmee kun je steeds een beetje verder afdrijven van jezelf. Tot je op een gegeven moment jezelf niet meer herkent.

Dit gaat natuurlijk op voor alle rollen die je hebt in je leven. Verwachtingen kunnen verstikkend werken. Zelfs als ze positief zijn.
Kies liever zelf hoe je invulling geeft aan wat je doet.
‘Leuk’ is voor ons dan geen doel op zich. Maar kan wel het gevolg zijn.

 

Deze website maakt gebruikt van Cookies voor analytische gegevens van onze bezoekers. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid en privacy.